Nogometno društvo Polzela

Selekcije

objavljeno 18. 09. 2011

U9 / U11

Otroke v dobi od sedmih do desetih let imenujemo v šoli nogometa cicibani, malčki ali začetniki. Istočasno imenujemo to skupino, kot skupino mlajšega šolskega obdobja ali srednjega otroštva.

V tem obdobju so kosti mehke, hrbtenica je normalno upognjena, vezivna tkiva so elastična, mišice močno pridobivajo na masi. Oblikuje se anatomska zgradba velikih možganov, prihaja do normalizacije telesnih proporcij, povečuje se maksimalni sprejem kisika, pospešeno se razvija inteligentnost, opažanje je površno, netočno in velikokrat subjektivno. Koncentracija pri učenju je kratkotrajna, otroci postajajo pogumni in kreativni. Motorične sposobnosti so različno razvite. Visoka fleksibilnost je posledica elastičnosti gibalnega sistema. Hitrost je na idealni stopnji (dobi) razvoja. Sposobnost ravnotežja se povečuje. Razvoj moči je omejen. Vzdržljivost se večinoma povečuje kot posledica intezivne aktivnosti v igri.

V tej dobi otroci se prvič srečujejo z povečano porabo kisika, zato jih je potrebno na začetku naučiti-navaditi na pravilen način dihanja. Biomotorični, psihosocialni in drugi potenciali omogočajo otroku pričetek organiziranega – strokovno vodenega ukvarjanja z nogometom, istočasno v klub prinašajo izkušnje ukvarjanja z drugimi športi. Začenja se razvoj delovnih in zdravstveno higienskih navad.

 

© 2021 Nogometno društvo Polzela. Vse pravice so pridržane.